Irodalom

Irodalom

Breadcrumb node id lista: 
7953,7956,16024,16032
Irodalom

Kiadók

A Felső-Magyarország és a Bíbor Kiadó lokális jellegű kiadványt jelentetett meg, bemutatva ezzel Borsod-Abaúj-Zemplén megye irodalmi alkotótevékenységét. Az utóbbi évtizedben megnőtt a helyi kiadók szerepvállalása és egyben felelőssége is. Féltucatra tehető azon vállalkozások száma a városban, akik rendszeresen, „iparszerűen” adnak ki könyvet, és terjesztik azokat országos hatókörrel.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár több, általa kiadott sorozatnak a gondozója. A Borsodi levéltári füzetek név alatt 34 kiadvány került kiadásra.

A fenti sorozatokon kívül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár számos levéltári dokumentumkötetet és egyéb forrásközlést jelentetett már meg.

Várostörténeti szempontból legfontosabb kiadványuk a több kötetes Miskolc Város Monográfiája, mely a sorozat közeljövőben megjelenő két kötetében 1949-ig dolgozza fel városunk történetét.

Elérhetőség: 

Cím: 3525 Miskolc, Fazekas u. 2.
Telefon: +36 46 344 885, +36 46 508 985
Telefax: +36 46 344 885, +36 46 508 985
E-mail: bazml@mnl.gov.hu(link sends e-mail)

 

Bíbor Kiadó

A Bíbor Kiadó elsősorban a Miskolci Egyetem humán tudományi karainak szellemi műhelyében megjelent szerzők tanulmányainak megjelentetője.

Több nagysikerű irodalomtörténeti és filológiai munkát is a Bíbor Kiadó jegyez. Nem elhanyagolható a közoktatási tankönyvpiacon való jelenlétük, két - az általános iskolai kerettantervhez illeszkedő - tankönyvcsaládjuk van, a Hon- és népismeret tankönyv és munkafüzet és a Tánc és dráma tantárgy tanári kézikönyve és foglalkoztató füzete.

Elérhetőség:

Cím: 3530 Miskolc, Széchenyi utca 8.
Tel.: 46/508-775
E-mail: bibor.kiado@gmail.com

 

Felsőmagyarország Kiadó

A Felsőmagyarország Kiadó az észak-magyarországi régió legjelentősebb szépirodalmi kiadója. Számos irodalomtörténeti munka, könyvsorozat gondozója. Vezetője a József Attila-díjas költő, Serfőző Simon, aki jelentős határon túli baráti és kiadói kapcsolataiból táplálkozva segíti megjelentetni elsősorban az állam, mint mecénás támogatásával a megjelent írásokat, tanulmányokat. A kiadó kötetei minden jelentősebb könyvtárban megtalálhatóak.

Elérhetőség:

Kiadóvezető: Serfőző Simon
Székhely: 3526 Miskolc Botond utca 17.
Postacím: 3526 Miskolc Botond utca 17.
Tel/Fax: 46/329191
E-mail: serfozo.simon@freemail.hu

 

Kiadói tevékenységet folytató intézmények

Kiadói tevékenységet is folytató intézmények között meg kell említeni a Herman Ottó Múzeumot, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárat, a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeumot, a Szépmesterségek Alapítványt, akik évente akár több kiadványt jelentetnek meg, elsősorban pályázatokon elnyert támogatás segítségével.

Irodalom

Folyóiratok

Műút

A Műút Miskolc irodalmi, művészeti és kritikai folyóirata. A folyóirat hangsúlyozott célja, hogy a tartalom mellett törekedjen az artisztikus, vizuálisan érzékeny megjelenésre és a művészi tipográfia használatára is. A logó és a layout Szurcsik János munkája. Állandó rovatai a Kikötői hírek című világirodalmi szemle, illetve a képregény-rovat, melyben vonatkozó kritikák és tanulmányok, illetve képregények, képregény részletek szerepelnek.

Néhány idézet az elmúlt évek szakmai recepciójából:

„Sokféle irány, nagyon szép külső, erős szerkesztői kezek. Esély az izgalmas folytatásra.”

(Bán Zoltán András, Magyar Narancs, 2007. augusztus 30.)

„jó, hogy lett egy Műútunk…”

(Boldizsár Ildikó, Litera, 2007. december 25.)

„És valóban új rablói vannak a borsodi nyárnak, a külső leginkább a sajnálatosan kimúlt Nappali Házra emlékeztet, és érezni a törekvést, hogy ne csak betűhalmazt, hanem képi élményt is adjanak az olvasóknak.”

(Bán Zoltán András, Magyar Narancs, 2008. augusztus 21.)

„[A Műút] az elmúlt évek folyóirat-kultúrájának az egyik legjelentősebb fejleménye.”

(Jánossy Lajos, Litera, 2008. október 24.)

„határozottan többről van szó, mint izgalmas kísérletről”

(Keresztesi József, Revizor, 2009. február 17.)

„Stabilan megizmosodott és megerősödött a Műút, nekem ez volt a legérdekesebb folyóirat-esemény.”

(Horváth Györgyi, Litera, 2010. január 9.)

Spanyolnátha

A Spanyolnátha kéthavonta, kizárólag interneten megjelenő művészeti folyóirat. Címe a spanyolnáthában elhunytak (többek között: Guillaume Apollinaire, Kaffka Margit, Egon Schiele, Edmond Rostand) emlékére utal.

A lapot 2004-ben Vass Tibor alapította. Kiadója a Példa Képfőiskola Kortárs Művészeti Alapítvány.