Természeti értékeink

Természeti értékeink

Breadcrumb node id lista: 
7953,7955,7809,15063,15062
Természeti értékeink

Avasi Arborétum

Az Avas délkeleti lejtőjén található a Dr. Adorján Imre kezdeményezésére létrejött növénykert, Örökzöldes kert.

A területe 14 hektárt tesz ki, és különleges fajtákon kívül gazdag magyar nemesítésű fajtákban.

A növények jeltáblázottak, jól beazonosíthatók. Megtalálható itt óriás jegenyefenyő, Jeffrey fenyő, himalájai selyemfenyő. Nincs hiány az óriástobozú fenyőben, a hegyi és kínai mamutfenyőben és a foszló kérgű tujában sem. A kertben egy hangarózsa - Rhododendron - liget is megtalálható.

A területen a Lombos kertet 1995-től telepítették 4,5 hektáron. Itt 350 lombhullató faj található köztük virginiai szilvával, tündérfával, japán juharral, ámbrafával és varázsfával.

Cím: Miskolc, Perczel Mór u. 45, 3529

Nyitvatartás:

Hétfő - Szombat: 10.00-14.00

A belépés díjtalan!

Esős időben a látogatás szünetel.

Természeti értékeink

Szent István-barlang

A Lillafüredi Szent István-barlang fokozottan védett cseppkőbarlang, melynek bejárata a Palotaszállótól 500 méterre, az Egri országút mellett nyílik.

Járatainak összes hossza több, mint 1 km. A barlang függőleges kiterjedése 94 m. Jelenleg a bemutatott szakasz hossza oda-vissza számolva 340 méter. Barlangi túravezetéssel látogatható egész évben.

A barlang megtekintését szó szerint mesés cseppkőképződményei teszik feledhetetlen élménnyé. A barlangban a cseppkőformák fantázianeveket viselnek, melyeket a látogatók ragasztottak rájuk. Legnagyobb cseppkőképződménye a Kupolacsarnok "Megfagyott vízesése".

A járatokban ártalmatlan és védett denevérek élnek, melyekkel a barlangi túra során minden látogató találkozhat.

A barlangot véletlenül fedezték fel. A legenda szerint úgy, hogy a meredek hegyoldalban nyíló természetes aknájába egy kutya esett bele, aki napokig tartó ugatásával hívta fel magára és a figyelmet, s ezután kezdték meg a járatrendszer feltárását. Felfedezése és első tudományos leírása hivatalosan Kadic Ottokár nevéhez fűződik, és 1913-ra datálható.

A barlang úgynevezett Fekete-termét gyógyászati célokra hasznosítják. A teremben felső légúti panaszokkal küszködő felnőtteknek és gyermekeknek tartanak kezeléseket, amelyhez a hely állandó 10 ˙C fok körüli hőmérséklete és 100%-os páratartalma ideális.

Cím: Miskolc, Egri országút, 3517

 

Természeti értékeink

Szeleta-barlang

A Szeleta-barlang hazánk egyik fokozottan védett barlangja, az első magyarországi barlangi ásatások egyik helyszíne. A Szeleta őskőkori kultúra névadója.

Elhelyezkedése miatt is egy különleges fekvésű járatrendszer. Tetején található egy kilátópont, ahonnan a Szinva-völgyére és Hámorra nyílik páratlan kilátás.

A barlang széles bejáratánál Herman Ottó emléktáblája található, ugyanis a híres, magyar polihisztor közbenjárására is kezdte meg Kadic Ottokár jelentős ásatásait a helyszínen 1906-ban. Az ásatások során finom kidolgozású, jégkorszakbeli eszközökre, szerszámokra találtak.

A barlang falán egy fekete vonal jelzi azt, hogy hol volt a barlang eredeti szintje az ásatások előtt. Az itt talált eszközökről a valaha itt élt ősembereket a Szeleta- vagy Szeletien-kultúrához sorolják.

A Szeleta-barlang a Szinva-tanösvényről közelíthető meg legkönnyebben. A piros – és piros barlang, vagy a Felső-hámornál az országút mellől a piros négyzet és a piros barlang jelzéseket követve.

Cím: Miskolc, Hámor sétány 1. 3517

Természeti értékeink

Kecske-lyuk barlang

A Forrás-völgyi erdei tanösvényen felkereshető Kecske-lyuk barlang a Bükk-hegység fokozottan védett barlangja. Nevét a Nagy 6 méter magas és 6 méter széles háromszög alakú bejáratáról kapta. Bejárati csarnoka régen az állatok nyári istállója, delelőhelye volt. Innen eredhet neve is. Népszerű kirándulóhely könnyű megközelíthetősége miatt.

Földtani és biológiailag jelentőség üregrendszere 480 méter hossza nyúlik el, nagyjából 23 méteres mélységbe, 256 méter tengerszint feletti magasságon.

A barlang 100 méterig utcai ruhában is járható. Körültekintéssel szabadon látogatható. Fokozottan védett, jelentős létszámú denevérkolónia kedvelt tartózkodási helye. Az ősidők óta ismert barlang első leírása 1882-ben jelent meg Márki Sándortól.

Természeti értékeink

Anna-barlang

Az Anna-mésztufabarlang az ország egyik legkülönlegesebb barlangja. Hozzá hasonló az egész világon csak hat létezik, hiszen a mésztufa barlangok általában nem látogathatóak.

A mésztufa járatokban csodaszép alakzatok tekinthetők meg; a függő cseppköveken túl csipkefinomságú forrásmészkő képződmények láthatók. Kuriózumnak számítanak a megkövesedett növényi maradványok - gyökér, fa, moha és kéreg - és ezek lenyomatai.

A barlang egész évben látogatható barlangi túravezetéssel. Járatainak összes hossza 570 méter, melyből a bemutatott szakasz 208 méter.

A barlang bejárata 272 méter tengerszint feletti magasságban nyílik a Lillafüredi Függőkertek legalsó szintjén, közvetlenül a vízesés mellett. 1833-ban Stark András bányász segítségével fedezték fel, majd hamar népszerű turistalátványossággá vált, Petőfi Sándor is járt benne 1847-ben. A vashámorok bezárása miatt a barlang egy időre feledésbe merült majd 1912-ben nyitották újra, 1927-ben pedig újabb üregeket találtak hozzá.

 

Természeti értékeink

Szinva tanösvény

A Szinva Tanösvény a Miskolcról felkereshető túraútvonalak közül az egyik legváltozatosabb kirándulást kínálja. A Bükki Nemzeti Park kapujaként ismert Herman Ottó Emlékparktól Lillafüredig vezet fel.

Érinti a Molnár-sziklát, melyről csodás kilátás nyílik Hámorra és a Szinva-völgyére.

A tanösvény egyik fő állomása a Szeleta-barlang és a Szeleta-zsomboly, mely hazánk egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye. A Szeleta-barlang védett és nyitott barlangként megtekinthető. Az itt talált ősemberkultúrához - Szeleta-kultúra - kapcsolódó leletek indították el hazánkban az őskőkori feltárásokat.

A túraút kijárata Lillafüreden Felső-Hámornál található, ahonnan egy rövid sétával kereshetjük fel a Hámori-tavat és a lillafüredi látnivalókat.

Mivel a tanösvény átfogó képet ad az erdő flórájáról és faunájáról, valamint geológiájáról a tanösvény komplex környezetismereti tanösvénynek minősül.

A tanösvény hossza kb. 4 km. Végigjárása a szintkülönbség miatt 3 órát vesz igénybe.

Turistajelzés: Piros –, Piros barlang, Piros

Természeti értékeink

Pisztráng tanösvény

A Garadna-völgy erdei kisvasútjának állomásáról indul a Pisztráng tanösvény, mely a Lillafüredi Pisztrángtelepen élő sebes pisztrángokról kapta a nevét. A tanösvény elnevezésének megfelelően érinti a Lillafüredi Pisztrángtelepet és Halsütödét, valamint visszafelé a völgy baloldalán elhelyezkedő Turista Emlékparkot. A tanösvénynek kilenc állomáspontja van.

A lillafüredi pisztrángtenyészet és horgászat nagy múltra tekint vissza a Szinva-völgyében. A Szinva-patak völgyében mésztufa pincékben keltették a különböző tenyésztelepekről származó ikrákat, és ezeket a halakat telepítették a patakokba és a Hámori-tóba

Herman Ottó már 1906-ban javasolta a Szinva-patak völgyében a pisztrángtelep megépítését, ami két évtizedig nem valósult meg. 1932-ben a Hámori-tó pisztrángjainak nagy része kipusztult, ami szükségessé tették, hogy a Garadna-völgyébe pisztrángokat telepítsenek.

A túra hossza körülbelül 3 km.

Tanösvény jelzés: Fehér körben stilizált pisztráng

Turista jelzés: Kék +, Kék o

Természeti értékeink

Oxigén sétaút

Az Oxigén sétaút a Lillafüredi Libegő felső állomásáról induló kirándulási körút Fehérkőlápán. Az állomáspontok berendezései és információs eszközei a látogatók minden érzékére hatnak. A játékok különösen a gyerekeket és a családokat célozzák meg, hogy érzékenyebbé váljanak az ökológiai kérdések iránt.

Az út során az itt túrázók olyan játékos elnevezésű megállóknál pihenhetnek, mint a Kalap-kert a Lélekforrás, Odúpark.

A sétaútról megközelíthető Fehérkő mint kilátópont. Az útvonal ezen kívül még két kilátópontot érint, valamint két forrást, ahol meríthetünk kulacsunkból: a Szent István- és a Hajnalka-forrást. Az útvonal hossza összesen 7,1 km.

Természeti értékeink

Majál útvonalak

A Majál utakat a mozogni vágyó miskolciaknak hozta létre a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete, hogy a lakóhelyükhöz minél közelebb találjanak ösvényt, utat, ahol jó egy kicsit kikapcsolódni, sportosan feltöltődni.

Ezekhez a lehetőségekhez készültek ingyenes térképek és irányító táblák, amelyek egy-egy körutat tesznek meg; a félórás sétától kezdve a fél maratoni távig lehet kombinálni az útvonalakat akár helyismeret nélkül is.

A jelzéseket a fő tömegközlekedési útvonalak, csomópontok mellett alakították ki Felső-Majlátról indítva. Egy zöld jelzés Felső-Majláth és Görömböly között köt össze egy új kerékpáros utat.

Rekreációs útvonalak: kék, piros, zöld, sárga.

Kék: Felső Majláth - Csóka utca - Rigó utca - Hegyalja utca - Mohás utca - Királyasztal - Állatkert - Hársas-bérc - Ortás-tető - Nagy-Ortás-tető - Égés-tető - Ostoros-nyereg - Királyasztal - Mohás utca - Hegyalja utca - Rigó utca - Csóka utca - Felső-Majláth

Táv: 12,1 km, szintkülönbség: 260 m

Piros: Felső-Majláth - Erdész utca - Márta-bánya - Pecér-völgy - Bakancs-dűlő - Ostoros-gerinc - Ostoros-hegy - Ostoros-nyereg - Királyasztal - Mohás utca - Hegyalja utca - Rigó utca - Csóka utca - Felső-Majláth

Táv: 8,8 km. Szintkülönbség: 240 m.

Zöld: Felső-Majláth - Erdész utca - Márta-bánya - Pecér-völgy - Bakancs-dűlő - Petákos-dűlő - Hóvirág utca - Csóka utca

Táv: 4,4 km. Szintkülönbség: 95 m.

Sárga: Királyasztal - Lőtér - Királyasztal

Táv: 1,6 km. Szintkülönbség: 40 m

Az útvonalak részletesen: http://www.bfte.hu/dokumentumok/majal_terkep.pdf

Természeti értékeink

Lillafüredi tanösvény

A Miskolc - Lillafüredi Tanösvény a Szinva-völgyének komplex környezetismereti tanösvénye, mely Lillafüred helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit mutatja be. Az állomáspontokon betekintést kap a kiránduló a Szinva-vízesés, az Anna-barlang keletkezését, a Palotaszálló és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút történetét és a Lourdes-i barlang, valamint a Limpiászi kereszt kegyhelyek építésének körülményeit és a környék földtani képződményeit.

A tanösvény könnyen járható, 2 km-es sétát vesz igénybe. Időigénye nagyjából 1 óra. Kezdőpontja a Lillafüredi Szent Anna-barlang, végpontja a Lillafüredi Libegőpark.

Turistajelzések: Piros és Zöld –, majd Sárga és Piros –