Szakrális romok

Szakrális romok

Breadcrumb node id lista: 
7953,7955,7809,15059,15056,15048
Szakrális romok

Szentléleki pálos kolostorrom

A Bükk erdeiben elvonultan élő pálosok egykori kolostorának és templomának maradványait az Ómassáról vezető, ún. Szuszogó ösvény meredek kaptatóján - a kék kereszt turistajelzést követve - lehet megközelíteni. A több, mint hétszáz méter magasan felépült gótikus épületegyüttes falai és maradványai ma is láthatóak, amely egyedülálló élményt nyújt az oda látogatók számára.

A pálosok kolostorát a XIV. század első tizedeiben alapította az Ákos nemzetségéből származó István nádor. Az építkezés vezetését Poha Benedek szerzetesnek tulajdonítják a korabeli írásos emlékek, aki a diósgyőri királyi műhellyel állt kapcsolatban.

A kolostor két perjelét név szerint ismerjük, ők az 1317-ben említett Lőrincz és a 1524-ben lejegyzett Tamás.

1526 és 1541 között, Szapolyai János és Habsburg Ferdinánd kettős királysága idején a szentléleki pálos kolostor teljesen elnéptelenedett. Az épületek romos állapotban maradtak gazdátlanul a Bükk erdeinek takarásában.

A pálos templom egykori egyhajós épülete 20,5 méter hosszú és 9,5 méter széles alapterületű volt, sokszögzáródású szentéllyel és keresztboltozatos tetőszerkezettel. A megmaradt romok nagy része ennek a templomnak a maradványa. A kolostorról és lakóépületekről azonban már csak néhány kőhalom tanúskodik.

A romok ingyenesen látogathatók.

Szakrális romok

Bencés apátság romjai Miskolctapolcán

A Miskolctapolca Barlangfürdő közvetlen közelében, a Pazár István sétány mellett fekszenek egy 900 éves bencés apátság romjai, melyekre 2012-ben bukkantak a Herman Ottó Múzeum régészei.

Az apátságot egykor a Miskóc nemzetség alapította a meleg vizű források közelében, és amelynek jelenleg is álló, 120-150 centiméter magas falai évszázadokon át másfél-két méter mélységben feküdtek.

A tapolcai bencés apátság korai történetére vonatkozóan igen kevés írásos forrás van. Az alapítás pontos évét nem ismerik.

A bencés templom egy szigetre épült, ahol a 11. században már állt egy rotunda — egy kerek templom. A rotunda lehetett az itteni település plébániatemploma, a középkori Miskolc legkorábbi épülete.

A bencés templom 1532 körül pusztult el. Korábban a környezetváltozás során vált használhatatlanná. A köveit a környező lakosság hordta el, csupán egy tornya maradt meg, amit a 18. században még borospincének használtak. Helyére 1924-ben az Anna Szálló épült fel.

Az apátsági romok megtekintését érdemes összekötni a Barlangfürdő meglátogatásával és a miskolctapolcai parkrendszerben tett sétával. Az apátság romja nyitott területen található, ingyenesen látogatható.