Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Gurál táncosok Tiszaújvárosban

Gurál táncosok Tiszaújvárosban

2012. szeptember 15-én Tiszaújvárosban, a Tisza szigeten egész napos Halászléfőző Fesztivált és ezen belül különbféle kulturális rendezvényt szervezetek. A rendezvény fővédnöke Bráz Gyögy polgármester úr volt.

A szervezők felkérték Poros Andrásnét, a Tiszaújvárosi Lengyel Önkormányzat elnökét, hogy a program színesítése érdekében lengyel fellépők is legyenek. Az elnök asszony a májusban aláírt, a Leader program keretén belüli együttműködési szerződés révén fordult a Nedeciekhez, akik 25 fős tánccsoporttal érkeztek a rendezvényre.

A Spisaki néptáncegyüttes 11 éve alakult, a mostani felállásban 6 éve szerepelnek együtt. Tagjai középiskolás korúak, vagy nem régen végeztek. Gurál néptáncokat adnak elő énekelve, illetve zenekari kísérettel. Most nyolc pár táncossal és négytagú zenekarral jöttek. Vezetőjük Elżbieta Lukaś.

Szombaton délután nagy sikerük volt a főzőverseny kulturális programjában. Este a Főnix Hotel éttermében találkoztak a megye Lengyel Önkormányzatainak képviselőivel, illetve a meghívott vendégekkel.

A változatosság kedvéért a fellépést a helyi Kis bocskor táncegyüttes kezdte. Ők 5 éve alakultak, tagjai óvodások, illetve általános iskola alsó tagozatosok. Vezetőjük Farkasné Molnár Anna. Nyírségi lakodalmast adtak elő citera zenekar kíséretében. Nagyon ügyesek voltak, nagy tapsot kaptak.

A lengyel együttes hozta formáját, lendületes számaikkal méltán arattak nagy sikert. A rendezvény végén közösen táncolt a két csapat. A kicsit először meg voltak illetődve, de aztán alig akarták abba hagyni. Az est további részében vacsora, közös beszélgetés majd már mai zenére táncest volt.

Másnap a lengyel együttes népviseletben részt vett a római katolikus misén, ahol alkalomhoz illő énekszámokat adta elő. Délután a Termálfürdőben ért véget Tiszaújvárosi látogatásuk, amely véleményem szerint tovább erősítette a népeink közötti jó kapcsolatot.

A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviselői jelen voltak a rendezvényen.

Fekete Dénes

 

Kapcsolódó képgalériák: