Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Białka Tatrzańska-i búcsú

2017. október 27-29 között a lengyelországi Białka Tatrzańska település látta vendégül a derenki leszármazottakat és Miskolc Város lengyelséghez kötődő küldöttségét. A látogatással egyidőben október 28. napjára esett a település templombúcsúja. Ez a közösen ünnepelt búcsú egyben a „Derenk 300” elnevezésű rendezvénysorozat záró eseménye is volt, amely keretében mindkét országban megemlékeztek arról, hogy 300 évvel ezelőtt Lengyelország ezen részéről érkeztek telepesek Derenk községbe.

A közel 60 főből álló vendégsereg elszállásolásáról és ellátásáról Józef Remiasz úr gondoskodott. A „Na Kamiencu” és a „Lawenda” szálloda éttermében friss, helyi alapanyagokból készített finom ételekkel láttak vendégül.

A Miskolci Lengyel Önkormányzattal együttműködő Avasi Gimnáziumot Csiszár Adrienne, a lengyel kapcsolatokért felelős tanár képviselte.

Szombat délelőtt a templomban a Sajószentpéteri Római Katolikus Egyházközség plébánosa Takács Alajos közreműködésével lengyel és magyar nyelvű szentmisén vettünk részt. A miskolci küldöttség tagja Bárcziné Sowa Halina fordította le mindkét nyelvre az elhangzottakat.

Ezt követően a település kulturális-központjában megrendezett ünnepélyes ceremónia során a Bukowina Tatrzanskai Járás vezetője okleveleket adott át a megjelent derenki leszármazottaknak, elismerve a lengyelséghez és közösségükhöz történő ragaszkodásukat. Az Országos- és a Miskolci Lengyel Önkormányzat elnökei, Dr. Rónayné Slaba Ewa Maria asszony és Fekete Dénes úr jelenlétükkel tisztelték meg az eseményt.

Az ünnepség

A górál népcsoport képviselőtestületi ülésén a megjelentek tanácskozási joggal felszólalhattak. Mint lengyel elszármazott, Rémiás István a Sajószentpéteri Lengyel Önkormányzat elnöke mindannyiunk nevében köszönte meg a helyiek családias fogadtatását és szeretetét.

Az oklevél

Délután a Magas-Tátra lélegzetelállító látványával a háttérben, a Terma Bania Termál- és Élményfürdőben élvezhettük a kellemes termálvíz gyógyító hatását.

A kiadós vacsorához, majd az azt követő táncos mulatsághoz helyi népzenészek biztosították a zenei aláfestést és talp alá valót.

Vasárnap a reggeli után néhányunk a Nowy Targ-i piacon finom sajtokat is vásárolhatott. Délután élményekkel telve indult haza a küldöttség.

A kirándulás során ismét megtapasztalhattuk a lengyel-magyar barátság őszinteségét és odaadását, a két nép kölcsönös tiszteletét és szeretetét.

jobbról: Jurecska Gáborné, unokája Panna és a tanárnő

Jurecska Panna