Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Derenki búcsú 2017

Jubileumi volt az idei búcsú abban a vonatkozásban, hogy a történészek bebizonyították, hogy 1717-ben - tehát 300 éve - érkeztek az első lengyel telepesek a kihalt Derenk község benépesítésére.

Ennek a fontos eseménynek a szellemében idén tavasszal az Országos Lengyel Önkormányzat és a Bukowina Tatrzanskai Önkormányzat szervezésében konferenciák kerültek megszervezésre a témában mindkét oldalon neves előadók felkérésével, akik otthonosak voltak e témában. Júniusban egyeztető megbeszélésre került sor a rendezők és a lebonyolító szervezetek között, melyen jelen volt Lengyelország Budapesti Nagykövete is. Úgy vélem, hogy kellően felkészültünk a mintegy 1200 zarándok fogadására és a rendezvény gördülékeny megtartására.

A Miskolci Lengyel Önkormányzat 20 fővel vett részt a búcsún július 23-án, akiket külön busszal szállítottunk a helyszínre. A rendezvény 10.30-kor kezdődött a köszöntőkkel, majd magyar-lengyel nyelvű szentmise volt a kápolna előtt, melyet dr. Seregélyi István nyugalmazott egri érsek vezetett, lengyel segítői Pawel Cebula, Marek Pienkowski és Jan Byrski voltak. A mise után dr. Rónayné Słaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke ünnepélyesen átadta a Ferenc pápa által megáldott Szent László lángot a derenki kápolna előtt, majd táblát lepleztek le az 1993-ban épült kápolna oldalán, melyen az építők és segítőik nevét tüntették fel. A rendezvény a temetőben folytatódott, ahol a delegációk elhelyezték a kegyelet és megemlékezés virágait a sírokon.

Délután a program színes magyar-lengyel kulturális műsorral zárult, amelyben fellépett:
- a Bialka Tatrzanskai ének- és táncegyüttes,
- az Emőd-Istvánmajori Polska Drenka együttes,
- a Sajóládi Bokréta táncegyüttes,
- az Emődi Pincegazdák Dalárdája.

Nagyon színvonalasak voltak az előadások, a közönség lelkesen kitartott a nagy meleg ellenére. Úgy láttam a nap végén, hogy mindenki lelkiekben feltöltődve, elégedetten ment haza az idei, jubileumi búcsúról.

A Miskolci Lengyel Önkormányzat a következőkkel segítette a búcsú megrendezését:
- anyagi támogatások szerzésével. Erre a célra a BAZ. Megyei Önkormányzat elnöke 80 e, Önkormányzatunk 30 e. Ft-ot adott,
- anyagok igénylésével: a BAZ. Megyei Kormányhivataltól 4 db. nagysátor berendezéssel,
- Bárcziné Sowa Halina személyében tolmács biztosításával,
- július 21-23 között a búcsúra érkező Limanowai barátaink 15 fős csoportját láttunk vendégül Szögligeten.

Viszont látásra az októberi Bialka Tatrzanskai búcsún!

Fekete Dénes