Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

A miskolci bolgárok története

Magyarországra a bolgárság első komolyabb bevándorlási hulláma a 19. század végén, a 20. század elején kezdődött, amelynek oka elsősorban Bulgária 500 éves török uralom alól való felszabadulása volt (1878. március 3.).

A kifosztott, elszegényedett bolgár nép a jobb megélhetés reményében indult el Európa nyugati tájai felé, így egyik úti céljuk Magyarország lett.

Miskolcra már a 19. század végén megérkeztek az első bolgár kertészek. Elsősorban Szirmán, a Martin-telepen, Csorba-telepen, Felsőzsolcán, Alsózsolcán és környékén telepedtek le és kezdték meg a tevékenységüket.

A kertészek mellett értelmiségi szakmák képviselői, festők, orvosok és ügyvédek is a városba települtek. 1932-ben – a budapesti után – Miskolcon nyílt meg másodikként az országban a bolgár általános iskola és kápolna, ahol a bolgár szülők gyermekeinek lehetőségük volt megtanulni a bolgár nyelvet, kultúrát, dalokat, táncokat, ezzel őrizve identitásukat.  1944. június 18-án az iskolát bombatalálat érte, így azt bezárták, majd 1952-ben újra nyitották a Központi Leánykollégium helyén álló Tóth Pál Leányiskolában. 1963-ban ezt is bezárták, azóta a bolgár nyelv oktatására, tanulására csak Budapesten van lehetőség.

Bővebb információ a bolgárság történetéről és a napi aktualitásokról: www.bolgarok.hu