Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Milyen segítséget igényelnek a fogyatékossággal élők?

Alapszolgáltatások

 • Veszélyhelyzetet elhárító szolgáltatások: pl. jelzőrendszer működtetése.
 • Otthoni környezetben nyújtott személyi segítés: személyi és környezeti higiéné fenntartásában nyújtott segítség, mozgás, helyváltoztatás segítése, étkezés, ételkészítés segítése, szállítás ügyintézés, bevásárlás, kulturális programokon való részvétel támogatása, alapszintű egészségügyi gondozás.
 • A családot tehermentesítő szolgáltatások: háztartási feladatok során nyújtott segítség, a fogyatékos családtag napi felügyelete, gondozása otthonában vagy intézményben, rövidebb (néhány nap, egy-két hét) vagy hosszabb (egy-két hónap, legfeljebb fél év) időre történő családba fogadása, intézményi ellátása.
 • Szociális kapcsolatok biztosítása: pl. a helyi közösségben megvalósuló programok látogatásának támogatása.
 • Oktatás, képzés, szakképzés, fejlesztés, munkavállalási lehetőség biztosítása.
 • Egyéb, egészségügyi, szociális, kulturális és oktatási szolgáltatások nyújtása.

Személyi segítés

A szolgáltatás igénybe vétele lehetővé teszi, hogy a fogyatékos ember választhasson a különböző életmódok között, részese lehessen az élet minden színterének. A személyi segítés igénybe vétele lehetőséget ad az egyenértékű élethez, a másoktól való függés csökkenéséhez.

Szakosított ellátást biztosító szolgáltatások

Otthont, lakhatást nyújtó szolgáltatás igénybevételére csak akkor kerülhet sor, ha ennek igénye a kliensben merül fel, mert

 • saját otthonában már nem érzi biztonságban magát, és speciális szükségleteinek kielégítése a lakókörnyezetben nem megoldható,
 • a saját otthonában való élet súlyos fizikai vagy pszichés egészségkárosodással járhat,
 • a környezetváltozás nem eredményez súlyos fizikai vagy pszichés egészségkárosodást.
   

Gondozási terv
A rendelet szerint a gondozási terv egyénre szabottan határozza meg a szolgáltatást igénybe vevő állapotának megfelelő gondozási, ápolási, fejlesztési feladatokat és azok megvalósításának módszereit. A gondozási tervet a szolgáltatás igénybevételét követően egy hónapon belül kell elkészíteni. A gondozási terv típusai lehetnek: egyéni gondozási terv, egyéni rehabilitációs program és egyéni fejlesztési terv.