Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Kulturális központ

Miskolc regionális jelentőségű nagyvárosként a kultúra területén is vezető szerepet tölt be.

Kulturális szempontból meghatározó intézmény a több játszóhelyet is működtető Miskolci Nemzeti Színház, amely a mai Magyarország területén belüli legrégibb, elsőként magyar nyelven játszó kőszínház volt.

Jelentős szerepet tölt be a város zenei életében az országos hírű Miskolci Szimfonikus Zenekar. Városi koncertterme, a Művészetek Háza a zenekari hangversenyek mellett könnyűzenei koncerteknek, színházi előadásoknak ad otthont. Az épületben működik a miskolci művészmozikat működtető CineMis két vetítőterme.

A Miskolci Kulturális Központ intézményeiben – az Ifjúsági és Szabadidő Házban és az Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központban – könnyedebb, rétegjellegű, illetve fiatalosabb programok is helyet kapnak. Nagyvárosról lévén szó, minden városrészben találhatóak kisebb művelődési házak, amelyek a helyben élők kulturális igényeit hivatottak kiszolgálni.

A kulturális és közművelődési intézmények mellett két nemzetközi jelentőségű rendezvénnyel büszkélkedhet Miskolc.

A „Bartók+…” Nemzetközi Operafesztivált minden évben június második felében rendezik meg. A fesztivál kísérőrendezvényei, illetve a belváros különleges hangulatának köszönhetően ilyenkor nemcsak az opera szerelmesei találhatnak kellemes kikapcsolódási lehetőséget.

A Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált minden év szeptember második felében rendezik meg. A fesztivál nemcsak országos, de nemzetközi jelentőséggel bír. A folyamatos filmvetítések mellett a több mint egy héten át tartó rendezvény idején workshopok, közönségtalálkozók és könnyűzenei koncertek várják a látogatókat.