Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Június 11-12: Miskolcon is levegőből irtják a szúnyogokat

Miskolcon is levegőből irtják a szúnyogokat

Magyarország Kormánya légi szúnyogirtást rendelt el Miskolcon június 11-12-ére, tekintettel arra, hogy az utóbbi időben jellemző időjárás kiemelten kedvezett a csípőszúnyogok szaporodásának és a szúnyoglárvák fejlődésének.

Miskolcon idén már 208 hektárnyi területen elvégezte a Városgazda NKft. a biológiai földi védekezést, azonban – az ország többi részéhez hasonlóan – újabb intézkedésre van szükség. Így június 11-12-én a napnyugtát megelőző időszakban légi védekezéssel is ritkítják a szúnyogokat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője, Mukics Dániel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kifejlett szúnyogok ellen deltametrin hatóanyagú általános rovarirtó készítményt használnak. A szúnyogok érzékenysége miatt azonban csak minimális mennyiséget: négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 gramm hatóanyagot juttatnak ki a levegőbe. Kiemelte továbbá, hogy az irtószer melegvérűekre – így az emberre és a háziállatokra – még hosszútávon sem veszélyes, a növényzetet sem károsítja és a lakott területen élő madarak táplálékát sem veszélyezteti.

A készítmény viszont méhekre veszélyes, ezért arra kérik a méhészeket, hogy a kezelés ideje alatt zárják be a méheket.

A június 11-12-ei miskolci légi szúnyogirtás tartaléknapja június 12-13.