Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Zrínyi Ilona Gimnázium

Zrínyi Ilona Gimnázium

A Zrínyi Ilona Gimnázium Miskolc város egyik legrégebbi oktatási intézménye, jogelődjét 1846-ban Karacs Teréz alapította.

Az iskola neve többször változott, a legtovább Tóth Pál Nőnevelő Leánylíceum és Tanítóképzőként működött. A Zrínyi Ilona Gimnázium nevet 1957-től viseli. 1996-ban iskolánk új épületbe költözött, a felújított és kibővített Nagyváthy János utcai patinás iskolaépület lett az intézmény székhelye. 1961-ben csatlakoztunk az UNESCO asszociált iskolák köréhez, ennek révén széleskörű nemzetközi kapcsolatokat alakítottunk ki. Azóta is számos európai oktatási és diákcsere programban vettünk részt. Partneriskoláink vannak Németországban, Angliában, Lengyelországban, Finnországban, Franciaországban.

Bár intézményünk történelme során a változások hosszú sorát élte meg, két alapvető jellemzője megmaradt: az iskola nevelő, emberformáló szerepének tudatos vállalása és a korszerű ismeretek átadásának szándéka. Iskolánk hagyományaihoz hozzátartozik, hogy a jeles ünnepeken egyenruha és iskolajelvény viselése kötelező, valamint az is, hogy a helyi tantervben Miskolc város és iskolánk története a tananyag részét képezi.  

Az iskola tárgyi adottságai kiválóak, a magyar szecesszió jegyében épült több mint százéves főépület és a későbbi szárnyépületek barátságos környezetet biztosítanak a tanuláshoz. Kilenc szaktanterem és számítógépterem, hozzájuk kapcsolódó szertárak segítik az oktató-nevelő munkát. Az intézmény 25 000 kötetes könyvtárral, három részre osztható tornateremmel, színház- és próbateremmel, diákklubbal rendelkezik, menza és büfé áll a tanulók rendelkezésére.

A Zrínyi Ilona Gimnáziumban tanuló mintegy 600 diákot 48 pedagógus oktatja 17 tanulócsoportban. A kötelező tanórai foglalkozások mellett emelt szintű érettségire felkészítő fakultációs órákat, szakköröket is választhatnak a tanulók. Célunk, hogy tanítványaink sikeresen továbbtanuljanak a felsőoktatási intézményekben, középiskolai éveik alatt közép vagy felsőfokú nyelvvizsgát szerezzenek. Az elmúlt évek adatai szerint tanulóinknak 85%-a egyetemen vagy más felsőoktatási intézményben tanul tovább. 2010-ben regisztrált Tehetségpont lett iskolánk a tehetséggondozás területén elért sikereink elismeréseként.
 
Iskolánk arculatát leginkább a művészeti (rajz és vizuális kultúra, dráma) és nyelvi tagozataink határozzák meg, de a természettudományok iránt érdeklődő diákok is megtalálják a nekik leginkább megfelelő tanulócsoportot, fakultációkat. Az első idegen nyelvet minden tanulónak emelt óraszámban tanítjuk, a második nyelv (angol, német, francia, olasz) választható. A tagozatos, fakultációs és nyelvi órák hatékonyságát a csoportbontások segítik. Tanulóink rendszeresen részt vesznek az országos középiskolai tanulmányi és sport versenyeken.

Az utóbbi években rajz és dráma tantárgyakban az országos élvonalban szerepeltek tanítványaink. Sportegyesületünk leány kézilabda és röplabda csapata valamint focicsapatunk minden évben kiválóan teljesít a diákolimpiai és egyéb sportversenyeken.  Számos hazai és nemzetközi pályázaton is sikereket értek el iskolánk diákjai. A 2000. évtől folyamatosan több nagy európai uniós projektet (HEFOP, TÁMOP) valósítottunk meg, legfontosabbak a kompetenciafejlesztő és tehetséggondozó programjaink voltak. 

Az iskolai oktatást kiegészítik a nyári táborok és a tartalmas szabadidős tevékenységek, mint pl. múzeum-, kiállítás-, hangverseny- és színházlátogatások, kirándulások, hagyományos diákrendezvények. Több mint tíz éve minden tavasszal Művészeti Napok keretében mutatkoznak be a rajz és dráma tagozatos tanulók, ekkor adjuk át a Művészetért Díjat a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó diákoknak és felkészítő tanáraiknak.

Intézmény fenntartó: 
Önkormányzati
Intézmény kategória: 
Gimnáziumok
Elérhetőség: 

Zrínyi Ilona Gimnázium

Telefon: 
(+36) 46/344-908
Fax: 
(+36) 46/344-917
Helyszín: 
Nagyváthy János utca 5.
Miskolc 3530
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.