Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Szentháromság Orthodox Egyházközség

A miskolci Szent Háromság magyar orthodox templomot a törökök elől idemenekülő görög nyelvet használó kereskedők építették Adami János, olasz származású építésszel késő barokk (copf) stílusban.

A templom építését 1785-ben kezdték el, és 1791szentelték föl az ikonosztáziont, amely általános vélemény szerint Közép- Európa egyik legnagyobb és legszebb ikonosztázionja: 16m magas és több mint 87 képet helyeztek el rajta. Az ikonosztázion képeit a barokk stílus jellemzi, nagy részüket a Kuchelmeister Antal, bécsi mester festette (aki a freskókat is készítette 1807-ben), de görög és szerb mesterek is dolgoztak a képeken, akiknek nevét nem ismerjük.

A templombelső fa díszítéseit Jankovics Miklós egri faszobrász készítette. Az ikonosztázion szervesen kapcsolódik a templom belső teréhez, és teljes egységet alkot vele. A templom nevezetessége még az Ahtirszkaja Istenszülő kegyképe, amelyet a hagyomány szerint II. Katalin cárnő ajándékozott.

A templomban minden nap van istentisztelet, reggel 6-kor és este 6-kor. Vasárnap és ünnepnapokon délelőtt 10:30-kor Szent Liturgiát szolgálunk. Az istentiszteleteket egyházközségünk ősi tradíciójához híven három nyelven szolgáljuk- magyarul, görögül és egyházi szlávul.

A templom szomszédságában található még a Magyar Orthodox Egyházmegye Múzeuma is, mely az Egyházmegye területén lévő templomaink ősi liturgikus tárgyait hívatott bemutatni.

Intézmény kategória: 
Orthodox Egyházközség
Elérhetőség: 

Szent Háromság Magyar Orthodox Egyházközség

Telefon: 
(+36)46/345-892
Egyéb elérhetőség: 
  • Tarkó Galgóczy Mihály, orthodox pap, paróchus.
  • Tel: (+36)30-41-888-05
  • E-mail: tarkomihaly@gmail.com
Helyszín: 
Deák Ferenc tér 7.
Miskolc 3525
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.