Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Miskolci Gábor Áron Művészeti Szakközépiskola

Gábor Áron „Művészeti Iskola” Szakközépiskola

A Gábor Áron „Művészeti Iskola” Szakközépiskolát 1949-ben alapították, és mint az ország legnagyobb kohó- és öntőipari technikuma működött hosszú éveken keresztül.

1985 után változtatásra volt szükség, ekkor alakult ki jelenlegi képzési szerkezetünk. 2010 óta tagjai vagyunk a Fazola Henrik Térségi Integrált Szakképző Központnak.

A szakmai képzésen túl, olyan programokat is beiktatunk az oktatásba, mint az ECDL és az integrált oktatás SNI tanulók részére, amellyel célunk az, hogy tanulóink felkészültebbek legyenek, s elsajátíthassák a jövőjük alakításához nélkülözhetetlen alapvető ismereteket.
Iskolánk nagy hangsúlyt fektet diákjaink környezeti nevelésére és az egészséges életmódra nevelésre, így sporttevékenységünk fontos szerepet tölt be életünkben. A mindennapos testedzést az iskola a kötelező tanórai foglalkozásokon és a szabadon választható, főként sportági illetve szabadidős tevékenységek lehetőségével biztosítja.

Iskolánkban jelenleg három szakmacsoportban folyik képzés:

  • informatika    
  • környezetvédelem-vízgazdálkodás 
  • művészet közművelődés kommunikáció

Képzéseink közös jellemzője, hogy a kilencedik évfolyamtól a tizenkettedikig elsősorban általánosan művelő tantárgyak oktatása folyik. A 9-12 évfolyamokon szakmai alapozó tantárgyakat tanulnak tanulóink. Minden szakmacsoportban, minden évfolyamon informatikát is oktatunk. Idegen nyelvként angol, német nyelvet tanítunk.
Művészeti képzésünk párhuzamos képzés, a tanulók a 12. év végén érettségi vizsgát, 13. év végén szakmai vizsgát tesznek. A szakmák széles skáláját oktatjuk, alkalmazott grafikus, keramikus, textilműves, textilrajzoló és modelltervező asszisztens, ötvös, díszműkovács, szobrász, bőrműves.

Érettségi utáni képzések:

  • Művészeti képzések:Az 5 éves párhuzamos képzés keretében érettségi után egy év múlva szakmai vizsga tehető.Díszműkovács szakon érettségire épülő 2 éves képzést is indítunk, nappali tagozaton, létszámtól függően.

A Fazola Henrik TISZK keretén belül:

  • Informatikai alkalmazásfejlesztő-Internetes alkalmazásfejlesztő szakképesítés (OKJ 54 481 02 0010 54 03)
  • A képzés 2 éves. A képzésbe való bekapcsolódás feltétele érettségi vizsga.
  • Környezetvédelmi technikus- Energetikai környezetvédő szakképesítés A képzés megfelelő előképzettség beszámításával egyéves. (OKJ 54 850 01 0010 54 01)
  • Környezetvédelmi technikus- Vízgazdálkodó szakképesítés (OKJ 54 850 01 0010 54 06) A képzés 2 éves.
  • A környezetvédelmi képzésekbe való bekapcsolódás feltétele érettségi vizsga.

Művészeti szak

Az 1992-93-as tanévben, a városban elsőként, a Gábor Áron Szakközépiskolában hozták létre a Műiparos iparművészeti tagozatot. Évente évfolyamonként általában egy osztály indul, amelyben három szakma oktatása zajlik Cél a kihalófélben lévő kézműves kultúra felélesztése, művészileg képzett, magas fokú ízléskultúrával és biztos szakmai tudással rendelkező szakemberek nevelése és képzése.

A művészeti egyetemekről, tanárképző főiskolákról visszajövő információk azt igazolják, hogy a Gábor Áron művész tagozatán végzett diákok a felsőoktatásban is magas szinten megállják helyüket, az iskola hírnevét is öregbíti, hogy volt diákjai hazai és nemzetközi szinten egyaránt sikeresek.

Elmondhatjuk, hogy a diákjaink a Művészeti Tagozat működése óta évről-évre szép eredményekkel tértek haza a művészeti középiskolák számára rendezett Országos Rajz- illetve Mintázás Versenyekről. Szinte nem volt olyan év, amikor ne öregbítették volna iskolánk jó hírét egy-egy dobogós helyezéssel a versenyeken.

Rendszeresen megnyerik díszmű kovács-szakos tanulóink a Fazola Napokon rendezett versenyt, textilszakos növendékeink pedig szép eredményeket értek el országosan meghirdetett öltözéktervező versenyeken. Több ízben kapcsolódtunk be a portugáliai Évora városában Teodolinda Pascoale által életre hívott nemzetközi ifjúsági művészeti kiállításba és versenybe. Diákjaink olyan szép számú és jó anyaggal pályáztak, hogy három éven belül két ízben is lehetőséget kaptunk arra, hogy a pályázó diákok közül a legjobbak kiutazhassanak, és részt vegyenek Portugáliában, a helyszínen rendezett versenyen.

Környezetvédelem szak

Környezetvédelmi szakképzésünk több mint tizenöt éves múltra tekint vissza. Aktívan részt vettünk a szak kialakításában, tartalmi részeinek kidolgozásában.
Mit kínálunk az itt tanuló diákoknak? Naprakész szakmai elméleti tudást, gyakorlat-orientált képzést, változatos oktatási módszereket. Laboratóriumi gyakorlatok, üzemlátogatások, a tanulók által különösen kedvelt terepgyakorlatok is elősegítik az elméleti ismeretanyag elmélyítését. Tanítványaink környezetvédelmi energetikai technikusi végzettséghez kötött munkakörök betöltéséhez kaphatnak szakmai bizonyítványt. Tanulmányaik befejeztével elhelyezkedhetnek a szakmában, továbbtanulhatnak főiskolákon, egyetemeken, de bármely területen is találják meg számításaikat, magukkal viszik környezeti tudatosságukat.

Informatika szak

Minden szakon és minden évfolyamon folyik informatika-oktatás nyolc jól felszerelt gépterem, két bemutató és egy projektoros előadó terem segítségével. Az átfogó érettségire való felkészítésen kívül számtalan szakmai tantárgyakat is oktatunk, valamint más munkaközösséget munkájában is részt veszünk. Az új tananyagok, programok, módszerek folyamatos kihívás elé állítják kollégáinkat. Állandó tanfolyamokkal, szakképzésekkel, előadásokkal fejlesztjük piacképes tudásunkat. Tanítványaink megállják a helyüket a felsőoktatási intézményekben, a tervezés – fejlesztés területén, az információs rendszerek használatában, illetve a mindennapi informatika feladatok ellátásában.

Iskolai hagyományaink régmúltra nyúlnak vissza. Minden évben megrendezendő programok: a tanár-diák-szülő találkozók a kilencedik évfolyamos osztályokban, a „Kopaszavató”, a szalagavató, a ballagás, és az egészség-hét.

Intézmény fenntartó: 
Önkormányzati
Intézmény kategória: 
Szakközépiskola
Elérhetőség: 

Miskolci Gábor Áron Művészeti Szakközépiskola

Telefon: 
(+36) 46/533-253, (+36) 46/533-254, (+36) 46/370-087
Egyéb elérhetőség: 
Helyszín: 
Bolyai Farkas utca 10.
Miskolc 3533
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.