Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Kandó Kálmán Szakközépiskola

Kandó Kálmán Szakközépiskola

A Kandó Kálmán Szakközépiskola a belváros szívében található.

A 9-12/13. évfolyamokon a közismereti tantárgyak tanulása mellett a szakmacsoportos alapozó oktatás lehetőséget nyújt a kiválasztott szakmacsoport közös szakmai elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, a készségek, képességek fejlesztésére, az érettségire való felkészülésre, a pályaválasztási döntés, illetve a szakirányú felsőfokú továbbtanulás előkészítésére és az érettségi utáni szakképzés megalapozására.

Iskolánkban két szakmacsoportban folyik a képzés: elektrotechnika-elektronika és informatika. A szakmai gyakorlati oktatáshoz és képzéshez korszerű műszer- és gépparkkal rendelkezünk. Az elektrotechnika-elektronika gyakorlati oktatása három jól felszerelt elektronikai laboratóriumban zajlik. Iskolánkban megtalálhatóak az iparban használt legkorszerűbb villamos műszerek és berendezések pl. gyengeáramú villamos laborasztalok, oszcilloszkópok, digitális mérőműszerek, jelgenerátorok és az analóg és digitális áramkörök mérésére szolgáló oktatóbőröndök. Ezekben a laboratóriumokban folynak a villamos mérések és az elektronikai áramkörépítések is.

Az informatika oktatására négy számítástechnikai szaktanterem áll a tanulók rendelkezésére.
Iskolánkban jelenleg  a szakképző évfolyamon elektronikai technikus és műszaki informatikus képzés folyik. A szakma gyakorlati oktatásának egy része a Miskolc-Térségi Integrált Szakképző Központban kialakított elektronikai, mechatronikai-robottechnikai és pneumatikai laboratóriumban történik.

Iskolánkban 2004 óta működik a Jabil alkalmazott elektronikai laboratórium, ahol a számítógéppel támogatott gyártási folyamat eszközei találhatóak meg. 2006-ban létesült szintén a tiszaújvárosi JABIL cég támogatásával a Festo pneumatikai és PLC laboratórium, amelyben egy miniatürizált gyártósoron tanulhatják meg a diákok az  ipari termelési folyamat irányítását. Ebben a teremben történik a mikrokontrollerek és a PLC-k programozásának az oktatása, gyakorlása, melynek során számítógépen programok segítségével lehet az ipari folyamatokat és rendszereket szimulálni.

A szakképző évfolyamba lépés feltétele egy kéthetes nyári szakmai gyakorlat letöltése. Ennek egyik módja lehet nemzetközi pályázatokban történő részvétel. 2008-ban, 2009-ben és 2011-ben iskolánk tanulói a Leonardo da Vinci pályázat segítségével háromhetes szakmai gyakorlatot végezhettek Németországban. Crailsheimben egy ipari üzemben, Lipcsében egy szakképző központban voltak diákjaink. 2009-ben eljutottunk Angliába is, Plymouthban volt szakmai gyakorlaton egy tanulói csoportunk. A 2012. évben ismét pályázunk és a már kialakult jó német kapcsolatok mellett Svédországba is szeretnénk eljutni.

Diákélet

Iskolánk diákönkormányzata és a különböző munkaközösségek gondoskodnak a mozgalmas diákéletről. Tanulóink változatos programokban vehetnek részt a tanév során, sőt nyáron is. Év elején tartjuk a gólyaavatást és a gólyabált, amelyre testvériskolánkból, a Ferenczi Szakközépiskolából is eljönnek a gólyalányok. Ősszel van az osztálykirándulások és a hagyományos történelmi kirándulások napja. Télen hangulatos szalagavató és műveltségi vetélkedő a program. Februárban rendezzük a Kandó-hetet, ahol minden előfordulhat: palacsinta-, szalonnasütő-, lufifújó verseny, táncverseny stb. Pl. mérték már az iskolaudvaron a leghangosabb autókat. A Kandó-hét a Ferenczi-Kandó bállal zárul, melyet testvériskolánk szép aulájában tartunk. Tavasszal sportnapot rendezünk a Csanyikban, ahol a foci- és akadályverseny mellett a főzésben is megmérkőznek az osztályok.

Ez a sokszínű élet nyilvánvalóan hozzájárul ahhoz, hogy a Kandó Kálmán Szakközépiskolából nem csupán a műszaki pályák irányában lehet elindulni, jövőt építeni. Volt diákjaink között akadnak sikeres politikusok, jogászok, rendőrök, tanárok, művészek, a banki szférában és az egészségügyben dolgozók.

Intézmény fenntartó: 
Önkormányzati
Intézmény kategória: 
Szakközépiskola
Elérhetőség: 

Kandó Kálmán Szakközépiskola

Telefon: 
(+36) 46/500-930
Email: 
kando@kkszki.hu
Egyéb elérhetőség: 
Helyszín: 
Palóczy utca 3
Miskolc 3525
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.