Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Földes Ferenc Gimnázium

Földes Ferenc Gimnázium

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium története összefonódik Miskolc oktatásának történetével.

A Fráter György Királyi Katolikus Gimnázium (az alapítás éve 1730) és a Lévay József Református Gimnázium (az alapítás éve 1560) egyesítésével (1953) jött létre iskolánk, amely az 1911-ben átadott épületben tevékenykedik az egyesítés óta. Egyesültek az értékek, a hagyományok, a tapasztalatok, amit az utódok büszkén vállaltak és vállalnak ma is. Ez a kettős szellemi alap jelentette az iskola pedagógiai, szakmai, nevelési bázisát, amire építve, továbbfejlesztve válhatott országosan is a legjobbak között emlegetett intézménnyé.

A tanórán kívüli foglalkozásaink között szerepelnek versenyre előkészítő szakkörök, tudományos diákkörök, az alkotókörök (irodalmi, rajz, fotó), a színjátszó kör, az énekkar valamint a sportegyesület (kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, röplabda, torna, turisztika) edzései, rendezvényei.

Általános iskolai tanulóknak önköltséges tehetséggondozó szakköröket, úgynevezett Baráti Köröket szervezünk matematikából, fizikából, kémiából, biológiából, magyarból, történelemből, számítástechnikából. Rendszeresen szervezünk tanulmányi versenyeket az általános iskolások számára. A felvételt nyert, de még az általános iskolába járó diákoknak külön szervezünk szakköröket több tantárgyból is.

Az iskola életéhez kapcsolódó ünnepségek és rendezvények:

  • Történelmi sorsfordulóinkról, nemzeti ünnepeinkről iskolai ünnepségeken emlékezünk meg.
  • tanévnyitás; nyílt napok; szalagavató; szülő-tanár-diák találkozók (az osztályok önkéntes vállalásaként); a végzősök jutalmazása; ballagás; tanévzáró
  • Dr. Árokszállásy Zoltán Biológiaverseny; Dürer Verseny; megyei történelemverseny az általános iskolások számára; Dusza Árpád Informatika Emlékverseny
  • Földes Kulturális nap, Földes Konferencianapok; Földes-est; Christmas Party; az iskolai galéria kiállításai; évzáró orgonahangverseny
  • A diákönkormányzat által kezdeményezett rendezvények:
  • őszi és tavaszi lampionos bál; Kopaszavató; Földes-bál; a diákigazgató megválasztása, diák-önkormányzati nap; Földes-klub (évente négy alkalommal); diákközgyűlés
  • Egyéb szabadidős- és sportrendezvények:
  • nyári vándortáborok; nyári vízitábor; sítáborok; fotós tábor; túraverseny; iskolai bajnokságok; sportnap; tanulmányi kirándulások; nulladéves táborok; bogácsi táborozások

Az iskola széles nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Testvériskoláink vannak Orleans-ban, Münsterben, Krakkóban, Pilzenben, Brigben, Eperjesen, valamint rendszeres szakmai kapcsolatban állunk a határon túli magyar középiskolák szinte mindegyikével. Az Európai Parlamenti Modell iskolájaként diákjaink rendszeresen képviselik hazánkat az ifjúsági programokon szerte Európában.

A megye településeivel való kapcsolatunk a Digitális Középiskola 2003-ban történt beindításával még szorosabbá vált. Az internet adta lehetőségek és a hagyományos esti képzés elemeit ötvöző felnőttképzés kifejlesztése nemzetközi szinten is egyedülálló. A megyében összesen 13 helyszínen vannak kistérségi oktatási központjaink.

Az iskolában hagyományos levelező tagozatos felnőttképzés is van, de az utóbbi években ennek népszerűsége folyamatosan csökken.

A tantestületnek több országosan is elismert tagja van, kutatásokban, szakmai fórumokon, versenyeken kapnak feladatokat, szaktanácsadóként tevékenykednek.

Elsősorban a tehetséggondozást tekintjük feladatunknak, ami válogatott gyerekekkel valósítható meg igazán, akik képesek teljesíteni az átlagosnál magasabb követelményeket.

A beiskolázásnál a hangsúly a Miskolcon és vonzáskörzetében élő gyermekekről jól érzékelhetően eltolódik a megye, a tágabb régió fiataljai felé.

Az iskola Akkreditált Kiváló Tehetségpont, a Nemzeti Tankönyvkiadó referenciaiskolája, a Miskolci Egyetem és a Debreceni Egyetem partneriskolája.

Rendszeresen pályázunk hazai és nemzetközi forrásokra, pályázataink nagy százalékban sikeresek. A statisztikák alapján a Földes Ferenc Gimnázium az ország legjobb iskolái között szerepel. A különböző országos és nemzetközi tanulmányi versenyeken eredményesen szerepelnek diákjaink, számtalan szép sikert értek el az évek során.

Hitvallásunkat a mottóul választott idézetünk fejezi ki legtömörebben: „Jót, s jól…”

Intézmény fenntartó: 
Önkormányzati
Intézmény kategória: 
Gimnáziumok
Elérhetőség: 

Földes Ferenc Gimnázium

Telefon: 
(+36) 46/508-459
Helyszín: 
Hősök tere 7.
Miskolc 3525
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.