Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár

II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

Közel 620 ezer dokumentum (könyv, folyóirat, CD, DVD stb.) várja az olvasókat Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében, és további mintegy 300 ezer a városi fiókhálózat könyvtáraiban. Így összességében több mint 900 ezres gyűjtemény áll a városban lakók, dolgozók, tanulók rendelkezésére.

Rövid történeti áttekintés

A II. világháború után a városi, körzeti és műszaki könyvtár összeolvadásával alakult meg a megyei könyvtár, ami a városi és megyei feladatokat a miskolci fiókhálózattal együtt látta el. Az 1952. október 26-án megnyitott intézmény a Miskolci Akadémiai Bizottság mai székházában működött, majd 1972-ben költözött be a Dézsi János Ybl-díjas építész által tervezett új, népkerti épületbe.

1960–2012 között a megyei könyvtárból kivált városi fiókhálózat és a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár egymás mellett működött a városi feladatokat párhuzamosan, a megyei feladatokat csak az utóbbi által ellátva. 2012-ben, az 1997. évi CXL. törvény módosításával vált ismét lehetővé, hogy a két, jelentős részben azonos közönséget szolgáló könyvtári tevékenység újra egyesüljön.

Városi hálózat, speciális gyűjtemények

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi, népkerti épülete mellett hét, a város területét lényegében lefedő, vagy speciális gyűjtőkörű fiókkönyvtárban várja az olvasókat:

  • József Attila Könyvtár – Szentpéteri kapu
  • Kaffka Margit Könyvtár – Csabai kapu
  • Móra Ferenc Könyvtár – Avas-dél
  • Petőfi Sándor Könyvtár – Diósgyőr
  • Tompa Mihály Könyvtár – Martin-kertváros
  • Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár – Doleschall-kúria (Mindszent tér)
  • Lévay József Muzeális Könyvtár – Doleschall-kúria (Mindszent tér)

A megyei és városi könyvtár – nyilvános közkönyvtári funkciójának megfelelően – folyamatosan gyarapítja állományát, gyűjti a különböző dokumentumtípusokat, amelyek között, a technikai változásoknak megfelelően, ma már e-könyvek és digitalizált dokumentumok is megtalálhatók.

A magyar nyelvű anyagon kívül közel 50 különböző idegen nyelven megjelent, több tízezer mű található a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban, a szak- és szépirodalmi munkák mellett különböző nyelvoktató kiadványok is.

A Lévay József Könyvtár muzeális gyűjteményében 30-40 ezres, különleges kezelést igénylő, értékes dokumentumállomány áll a kutatók, érdeklődők rendelkezésre, melyek között a nevezetes Miskolci kódextöredék mellett több 16. századi könyvritkaság, számos 17–19. századi könyv és periodika is megtalálható.

A város és a megye életével, múltjával kapcsolatos dokumentumok, helyi lapok, aprónyomtatványok a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban, a Helyismereti gyűjteményben találhatók. Ugyanúgy a Régi Könyvek Tára, a helyi vonatkozású muzeális anyag a kutatók rendelkezésére áll a régi folyóiratok digitalizált gyűjteményével együtt. A nagy intézményen belül speciális gyűjteményként működik a gazdag kottatárral rendelkező Zeneműtár és a város legnagyobb Gyermekkönyvtára is.

Szolgáltatások

A dokumentumok jelentős része kölcsönözhető könyv, a csak helyben használható kézikönyvek, helyismereti kiadványok, archív példányok keresett oldalairól pedig helyben másolatok készíttethetők. A folyóiratok helyben olvashatók, a népszerűbbek kölcsönözhetők.

Minden miskolci könyvtár e-Magyarország Pont, a Rákóczi és a Szabó Lőrinc NAVA-pont. A közhasznú információszolgáltatásra, internetezésre lehetőséget biztosító számítógépeket csak regisztrációval is lehet használni. A központi épületben WiFi-szolgáltatás is várja a saját laptoppal érkezőket.

Az online könyvtári szolgáltatások mellett (pl. internetes katalógus, kölcsönzési hosszabbítás, előjegyzés) folyamatosan bővül a könyvtár honlapján elérhető elektronikus tartalom is. A honlap friss tartalmakat kínál a könyvbarátoknak, tájékoztat a könyvtári hálózat ingyenes programjairól. A regisztrált látogatókat ezekről hírlevélben is értesíti az intézmény.

A szolgáltatások körén belül fénymásolásra, szkennelésre, digitalizálásra, szövegszerkesztésre, nyomtatásra, könyvkötésre, spirálozásra is van lehetőség. Népszerű szolgáltatás az „ajándék a múltból” vagy „szülinapi csomag”, amely nevezetes családi eseményekre korabeli sajtóanyagokból készülő alkalmi kötészeti összeállítás.

Az olvasójegy minden tagkönyvtárban érvényes. A könyvtárközi kölcsönzés nemcsak a város területén, hanem az ország bármely könyvtárából biztosítja a kért könyvek, dokumentumok gyors hozzáférését az olvasók igénye szerint.

Intézmény fenntartó: 
Önkormányzati
Intézmény kategória: 
Könyvtárak
Elérhetőség: 

II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár

Telefon: 
(+36) 46/503-120
Fax: 
(+36) 46/340-448
Helyszín: 
Görgey Artúr utca 11.
Miskolc
Nyitva tartás:
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
12. 00 - 18. 30  09. 00 - 18. 30  09. 00 - 18. 30  09. 00 - 18. 30  09. 00 - 18. 30 

Szombat: 10. 00 - 16. 00