Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

A geotermális energia hasznosítása – Miskolc jó példát mutat nemzetközi téren is

A geotermális energia hasznosítása

Az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmus (EGT Alap) 2009-2014 Megújuló energia (HU03) programterületén 2017. szeptember 18-22. között került sor a három napos „Geotermális workshop Izlandon önkormányzatok számára” című szakmai programra, amely keretében 10 önkormányzat részéről 27 döntéshozó pozícióban lévő, illetve mérnöki és menedzseri feladatokat ellátó tisztviselő vett részt a geotermikus energia használatához és hasznosításához szükséges alapismeretek elsajátítását célzó, kapcsolatépítést és hosszabb távú együttműködés kialakítását elősegítő, gyakorlatorientált rövid képzésen Izlandon.

A képzés megvalósításában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint Program Operátor, valamint az Izlandi Nemzeti Energia Hatóság, mint Donor Partner vett részt. A megvalósítást az EGT Alap Megújuló energia (HU03) program Kétoldalú Kapcsolatok Program szintű Alapja 134.900,- Eurós támogatással, 100%-os támogatási intenzitással támogatta.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által a kétoldalú kapcsolatok erősítése céljából megjelentetett, HU03-Bilat-A-2017 számú nyílt pályázati felhívásra olyan, távfűtő hálózattal és geotermikus potenciállal rendelkező települések önkormányzatai jelentkezhettek, amelyek elkötelezettek a geotermikus erőforrások megújuló energiaforrásként való felhasználásában.

Az EGT FM 2009-2014 Megújuló energia (HU03) területe a megújuló energiaforrások alkalmazásának előmozdítását, a megújuló energiával kapcsolatos tudás- és ismeretátadást, illetve a szemléletformálást tűzte ki célul, keretében a bilaterális szakmai kapcsolatok erősítésén túl, csaknem 1,5 milliárd Ft értékben, 610 millió Ft támogatás kihelyezésével négy projekt valósult meg.

Miskolc MJV Önkormányzata és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között, a jelzett pályázati felhívásban való sikeres részvétellel miskolci delegáció járt tanulmányúton a fenti időpontban Izlandon. Városunkban, mint a Zöld Város Mozgalomban résztvevő településen, a megújuló energiahasználat részaránya 50 – 60 % közötti. Ezen belül a lakások, intézmények és vállalkozások részére biztosított geotermikus távfűtés részaránya önállóan is eléri a 48-50 %-os értéket.

A közel 30 fős magyar delegációban Miskolcról résztvevő személyek Pfliegler Péter alpolgármester, Nyíri László igazgató, Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ) és Kovács Tamás műszaki igazgató, MIHŐ voltak.

Izlandon (nem EU-tag) a 2008-ban átalakított energiarendszer felügyelet és engedélyezés az izlandi Iparügyi és Innovációs Minisztérium alá tartozó, 42 munkatársat foglalkoztató Nemzeti Energia Hatóság (ORKUSTOFNUN) szervezethez tartozik.

A magyar szakemberek összefoglaló előadások keretében ismerték meg az ügynökség szerepét, feladatait. Ezek:

  1. energiaügyekben az Izlandi Kormány számára tanácsadás
  2. különféle energiák és ásványanyagok kinyerésének és fejlesztési lehetőségeinek engedélyezési eljárásai és monitoringolásuk
  3. energiakutatások
  4. elektromos energia átvitele és elosztási rendszere működésének szabályozása.

Izland a világ egyik leggazdagabb országa geotermális energiában. A workshop előadói történeti visszatekintést adtak arról, hogyan alakult ki a geotermális fűtés rendszere (részben a világháború és  a későbbiekben az olajválság hatásai miatt is); milyen törvényi szabályozás keretében valósulnak meg az újabb és újabb fúrások, és ezek alapján a teljes geotermális fűtésrendszer fejlődése.  

Külön figyelmet érdemel, hogy Izlandon az 1950-es évekhez képest (52 % olaj, illetve fosszilis üzemanyag) ma 100 %-ban megújuló energiafelhasználás van, amelyen belül 66 %-kal szerepel a geotermális energia (a lakások több mint 90 %-ában biztosítja a távfűtést). Izlandon a geotermális fűtés közösségi és a lakossági fűtési és melegvíz hőigényének biztosítása után a még rendelkezésre álló hőenergia a közösségi-lakossági szolgáltatások egyéb céljait szolgálják (pl. közösségi úszómedencék, üvegházak hő ellátása, belső városi körzetekben hó olvasztás a közösségi tereken.)

Izlandi szakcégek is bemutatkoztak a magyar érdekeltek számára. Jelen volt az az izlandi tanácsadó, mérnöki iroda is, amely a miskolci geotermikus távfűtő projekt előkészítésében is szerepet vállalt.

A delegáció izlandi szakemberek kíséretében terepszemlét tartott az izlandi geotermális potenciállal rendelkező területeken is.

Meglátogatásra került a Helliheidi Erőmű, az Izlandi Mezőgazdasági Egyetem (üvegházas kíséreltek délszaki növények termesztésére), a Gunnuhver forró vizes gejzír és új, geotermikus fúrási területek. A Blue Lagoon (Kék Lagúna) komplexum, mely a mellette található hőerőmű által felhasznált melegvizet hasznosítja sikeresen, turisztikai célokra. Jelentős további beruházások kerülnek kivitelezésre a jelentkező nagy idegenforgalom kiszolgálására (pl. szálloda építés). Számos nemzet kiránduló csoportjai és egyéni turisták keresik fel az év minden időszakában a turisztikai attrakciót.

Különleges országot, különleges adottságokkal ismerhettek meg hazánk geotermális energiájának felhasználásában érdekelt települések képviselői, akik olyan tapasztalatokat és felhasználási lehetőségeket is megfigyelhettek, amelyek ennek a zöld és megújuló energiának további felhasználását segítik elő Magyarországon is. Elsősorban a tisztább környezet (pl. levegőtisztaság) elérésben és az energia-függőség csökkentésének megteremtésében nyújt jó példát a vendéglátó Izland a magyar városok számára.

Miskolc, mint a geotermális hő vezető felhasználója Magyarországon, elért eredményeivel elismerést kapott az izlandi szakemberektől is.