Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

Miskolc város nyilvános közkönyvtári feladatait a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár látja el. A központi épületből és a fiókkönyvtárakból álló intézmény mellett nyilvános könyvtárként szolgálja a miskolciakat az egyetemi könyvtár is. Több szakkönyvtár, speciális gyűjtemény is a kutatók, érdeklődők rendelkezésére áll.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár városi hálózatába tartozó intézmények nemcsak kölcsönzőhelyként, hanem információs szolgáltatóhelyként és közösségi színtérként is működnek.

A könyvtár kölcsönözhető vagy helyben használható dokumentumállománya mellett digitális szolgáltatásait is folyamatosan bővíti, ezzel 24 órásra bővítve elérhetőségét.

Kiemelt figyelmet fordít az olvasással csak ismerkedő korosztályokra. Több könyvtárban önálló gyermekrészleg működik, vagy legalább egy gyerekkuckó, ahol bőséges kínálat várja a fiatalabb korosztályt.

Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében külön letéti könyvtárat működtet a vakok és gyengénlátók számára. Az idegen nyelvi gyűjtemény fejlesztésekor megkülönböztetett figyelmet fordít a Miskolcon élő nemzetiségekre.

Közösségi színtérként számos klubot működtet, kézműves foglalkozásokat, vetélkedőket, zenei rendezvényeket, ismeretterjesztő előadásokat, irodalomnépszerűsítő akciókat, kiállításokat, és természetesen író-olvasó találkozókat szervez gyermekeknek és felnőtteknek is.

A könyvtár alapszolgáltatásai mindenki számára ingyenesek, az egyes szolgáltatások feltétele a regisztráció, kölcsönzés esetén a könyvtári tagság. A szolgáltatásokról, az egyes részlegek, fiókkönyvtárak programjairól folyamatosan friss információkkal látja el az érdeklődőket a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár honlapja (www.rfmlib.hu).

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár aktívan részt vesz Miskolc kulturális életében a Költészet napja, az Ünnepi Könyvhét városi programjainak szervezőjeként, és minden évben csatlakozik a Múzeumok éjszakája és az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatához is. A középiskolások által kedvelt közösségi szolgálati helyszín.

Megyei könyvtárként továbbra is szakmai-módszertani támogatója, partnere, ellátója, felügyelője a megyében működő könyvtáraknak.