Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Városi házi komposztálási program

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2007-ben döntött a Városi Komposztálási Program beindításáról.

A házi komposztálási program azóta is folyamatosan működik, melynek alkotóelemei:

  • komposztáló edényzet biztosítása
  • aprítékoló kölcsönzési lehetősége
  • folyamatos szakmai tanácsadás
  • komposztálás népszerűsítése iskolai és városi rendezvényeken
  • bemutató komposztkert az Avasi arborétumban.

A programról információ kérhető: MMJV Beruházási és Városüzemeltetési Osztály
A program végrehajtásában közreműködik: Zöld Kapcsolat Egyesület (info@zoldkapcsolat.hu).

A komposzt sötétbarna színű, földhöz erősen hasonlító anyag, mely  levegő, víz és mikroszervezetek jelenlétében szerves anyagok bomlásának eredményeként keletkezik.
A komposzt igen régóta használt természetes talajjavító. Általa a tápanyagokon, valamint a nyomelemeken kívül  jelentős mennyiségű mikroszervezet (élet!) is visszajut a talajba.
A komposzt otthon, házilag is előállítható.

A komposztálás a szerves hulladék újrahasznosítása, melynek eredménye a kész komposzt. A komposzt jelentős mértékben javítja a talaj állapotát, élettel és tápanyagokkal gazdagítja azt.

A komposztálás során  a természetben lezajlódó bomlási folyamatokat "utánozzuk". A szerves anyagokat levegő és nedvesség jelenlétében több szakaszban különböző élőlények (baktériumok, gombák, kisebb és nagyobb állatok) alakítják földszerűvé. A feltárt tápanyagok a növények számára felvehetőkké válnak, de nem mosódnak ki az esővíz által és nem jutnak szennyezőforrásként az élővizekbe.

A komposztálás azért is fontos, mert az így újrahasznosított szerves anyag nem kerül a szeméttel együtt elszállításra, lerakásra, elégetésre, ezáltal kevesebb káros anyag kerül a légtérbe, tehát a légszennyezés megfékezéséért is igen sokat tesz, aki kihasználja a komposztálás lehetőségét."