Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Fogyasztóvédelem

Miskolc a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) preventív és alternatív kezdeményezéseiben is élen jár. Igazolja ezt a közel három éve bevezetett pozitív lista, ugyanis az országosan mintegy 2181 jogkövető vállalkozás közül nem kis büszkeséggel mondhatjuk el, hogy a megyénkénti összesítésben Borsod-Abaúj-Zemplén megye a maga 237 vállalkozásával az élbolyban helyezkedik el, s e vállalkozások 35 %-a (84 db) Miskolcon üzemelteti vállalkozását, folytatja üzleti tevékenységét. Városunk számos vállalkozása pedig sikeresen pályázott a „fogyasztóbarát vállalkozás” címre. Óriási eredményként könyvelhető el, hogy a turisztikai szezonban nem találtak problémát a taxi szolgáltatásoknál, 67 vendéglátó egység ellenőrzésén pedig nem történt szabálytalanság, csupán kisebb figyelmetlenségekre hívták fel a figyelmet az ellenőrök. Miskolc sokat tesz a tudatos vásárlói magatartás népszerűsítéséért.

  • A város tanintézményeiben külön oktatást is szerveznek a diákoknak, felhívják a figyelmet például az online kereskedelem kérdéseire.
  • Miskolc Város Önkormányzata figyelemmel kíséri a településen működő fogyasztói érdekek képviseletét ellátó civil szervezetek, egyesületek munkáját és igény esetén támogatja azok működését.
  • A lakosság fogyasztóvédelmi ismereteinek bővítésére folyamatosan megrendezésre kerülnek fogyasztói tudatnövelő, tájékoztató előadások. Az óvodások, kisiskolások számára szervezett programokon rendszerint megjelennek a fogyasztói tudatosságot elősegítő interaktív játékok, mint pl. az Okoskosár, az Okosotthon.
  • Lakossági fórumokon, családi rendezvényeken teret adva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége munkatársainak, közös interaktív tájékoztató előadások megszervezésére is sor kerül az energiatakarékosságra, az otthonban keletkező költségek csökkentésére, a környezetvédelmi szempontokra, a biztonságos termékvásárlásra, a tudatos fogyasztásra irányuló témákban.