Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Egészségügyi felvilágosítás

Miskolc város lakosságának egészségi állapota messze elmarad a lehetőségektől. Magas az olyan megbetegedések és halálozások száma, amelyek megelőzhetők lettek volna.

Az egészség megőrzését az életmóddal kapcsolatos olyan tényezők is alapvetően befolyásolják, mint a dohányzás, a táplálkozás, a testmozgás, az alkoholfogyasztás. Mindezek ellen eredményesen vehetjük fel a harcot a megelőzés és a felvilágosítás eszközeivel.

Az egészségnevelési erőfeszítések akkor a legeredményesebbek, ha egyszerre többféle eszközzel segítik az embereket abban, hogy mindennapjaikban az egészségesebb megoldásokat válasszák. Fontos partnerek az egészségre nevelésben a munkahelyek, az iskolák és mindazok az intézmények, amelyekben az emberek viszonylag sok idő töltenek.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az egészségügyi felvilágító tevékenységet a kiépült intézményrendszerén keresztül végzi. Az Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Szolgálat egyrészt a területi és iskolavédőnők által, másrészt az iskolaorvosokon keresztül végzi a várandós és kisgyermekes szülők, iskolai tanulók egészségügy felvilágosításához kapcsolódó tevékenységét.

Ezen felül rendszeresen szerveznek egészségnapokat, amelyeken különböző szűrésekkel, tanácsadással, előadásokkal igyekeznek az egészségmegőrzésre és a prevenció fontosságára felhívni a lakosság figyelmét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség egybefoglalja a testi, a mentális-lelki és a szociális jólétet. Az egészségnevelés folyamatában lényeges, hogy az emberek megismerjék a helyi környezeti kockázatok egészségükre gyakorolt hatását, megelőzzék a megbetegedést okozó helyzeteket.

Az egészségügyi felvilágosítás gyakorlati megközelítése

  • Az egészséget pozitív, cselekvő, aktív oldalról kell megközelíteni.
  • Fontos a testi jólét, a szellemi épség és az egészséges lelkivilág összhangja.
  •  A társadalomba, a közösségbe való beilleszkedés, elhelyezkedés meghatározása a harmonikus személyiségfejlődés lényeges alapja.

Az egészségügyi felvilágosítás eszközrendszere

  • Információ. ismeret nyújtása, a tudás kialakítása.
  • Magatartás, gyakorlat alakítása, attitűd formálása.
  • A folyamat alakításának belső tényezői - motiváció; önismeret, önbizalom
  • A folyamat alakításának külső feltételei - információ hozzáférhetőség; családi, kortársi, társadalmi elvárás; hozzáférés az eszközrendszerhez