Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Bárányhimlő elleni oltóanyag kampány

Bárányhimlő elleni oltóanyag kampány

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata bárányhimlő elleni védőoltási programot indít egészségmegőrzés és betegségmegelőzés céljából.

A bárányhimlő heveny, ragályos, hólyagos kiütésekkel járó, cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzés. A beteg - akár még tünetmentesen - a kiütések megjelenése előtt már 1-2 nappal fertőz. Körülbelül kéthetes lappangási idő után jelenik meg a láz és olykor az egész testet elborító, napok alatt hólyagossá váló, majd pörkösödő, általában egy hétig tartó viszkető kiütés. A vírus a betegség gyógyulása után a szervezetben marad, a gerinvelői idegdúcokban megbújva és későbbi életkorban, bizonyos faktorok hatására reaktiválódhat, övsömört okozva.
A bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség hazánkban. Magyarországon évente 30-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a valós megbetegedések száma ennek körülbelül a duplája lehet. A gyermekek 85-90%-a 10 éves koráig átesik ezen a vírusfertőzésen.
Általában magától gyógyuló betegség, de az esetek 2-6 %-a szövődménnyel jár, amelyek kezelésére legtöbbször kórházi ellátásra van szükség.

A program keretében azokat a Miskolcon állandó lakóhellyel rendelkező, jelenleg 1. osztályos általános iskolások védőoltással történő ellátását támogatjuk, akik még nem estek át bárányhimlő betegségen.
A programban résztvevő gyermekek 2-adagos oltási költségének egy részét az Önkormányzat átvállalja
, így a szülőnek mindössze 5.000.-Ft-ba kerül kettő darab oltóanyag. Ez a teljes összeg 1/3 része.
Amennyiben a gyermek az oltási sor első részét már korábban megkapta, abban az esetben is van lehetőség a kedvezményes oltóanyag igénybevételére a második részoltáshoz.
A szülői nyilatkozat leadásakor az érintettek részére az önrész befizetésére szolgáló csekk kerül átadásra, amelynek befizetéséről szóló igazolást legkésőbb 2017. március 8. napig kell leadni a megjelölt címen.

Az oltási programról érdeklődni személyesen a Miskolci Egészségfejlesztési Intézetben (3515 Miskolc, Egyetem u. 1. szám) ügyfélfogadási időben*, valamint a 46/786-549 és a 46/786-307 telefonszámokon lehet.

 

*Ügyfélfogadási idő:
Hétfő, Szerda: 08.00 - 15.30
Kedd: 08.00 - 17.00
Csütörtök: 08.00 - 13.30
Péntek: 08.00 - 13.30